ŁG posiłku – jak obliczyć.

We wpisie IG vs ŁG – którym się kierować? wspólnie omówiliśmy sobie czym jest indeks, ładunek glikemiczny oraz czym się różnią w praktyce.

Dzisiaj wkroczymy na wyższy poziom wtajemniczenia, czyli obliczymy ŁG dla konkretnego posiłku. Tak jak ostatnio obiecałam – bez obaw! Nawet jeżeli matma jest dla Ciebie czarną magią, to sobie na pewno z tym zadaniem poradzisz ?

Trochę matematyki, czyli jak obliczyć ŁG dla całego posiłku?

Matematyka nie bez powodu jest „Królową nauk” – ale obiecuję, że darujemy sobie całki, pierwiastki czy wzory skróconego mnożenia ?

Zacznijmy od wzoru na ŁG:

  • ŁG – ładunek glikemiczny
  • IG – indeks glikemiczny
  • WWp – węglowodany przyswajalne w spożytej porcji danego produktu (węglowodany ogółem – błonnik pokarmowy)

Mam nadzieję, że nie jest straszny? ? Ok, to lecimy dalej. Weźmy sobie przykładowy posiłek – ryż brązowy z groszkiem konserwowym, pomidorami z puszki, czosnkiem, oliwą i kurczakiem

Krok 1

Sprawdź wartości odżywcze, dla poszczególnych produktów spożywczych oraz oblicz węglowodany przyswajalne:

Tabela 1 Wybrane wartości odżywcze dla poszczególnych produktów spożywczych [1]

Ryż brązowy (125 g ugotowanego, czyli 50 g przed ugotowaniem)
Węglowodany ogółem [g]23,3
Błonnik pokarmowy [g]2,6
Węglowodany przyswajalne [g]23,3 – 2,6 = 20,7
IG50
Groszek konserwowy (100 g)
Węglowodany ogółem [g]15,8
Błonnik pokarmowy [g]5,7
Węglowodany przyswajalne [g]15,8 – 5,7 = 10,1
IG45
Pomidory z puszki (100 g)
Węglowodany ogółem [g]7,3
Błonnik pokarmowy [g]1,9
Węglowodany przyswajalne [g]7,3 – 1,9 = 5,4
IG38
Czosnek (1 ząbek: 5 g)
Węglowodany ogółem [g]1,6
Błonnik pokarmowy [g]0,2
Węglowodany przyswajalne [g]1,6 – 0,2 = 1,4
IG30

A gdzie pozostałe składniki – kurczak i oliwa?! Ich nie musisz obliczać, ponieważ są one odpowiednio źródłem białka i tłuszczu. Nie zawierają węglowodanów, więc mówiąc kolokwialnie „nie ma co podnieść glukozy w surowicy krwi”. O tyle mniej mamy roboty 😀 

Krok 2

Podstaw do wzoru wszystkie dane ?

Ryż brązowy:

ŁG=50 × 20,7/100

ŁG=10,35

Groszek konserwowy:

ŁG=45 × 10,1/100

ŁG=4,55

Pomidory z puszki:

ŁG=38 × 5,4/100

ŁG=2,05

Czosnek:

ŁG=30 × 1,4/100

ŁG=0,42

Krok 3

Dodaj wszystkie wartości ładunku glikemicznego produktów, wykorzystanych do przygotowania posiłku:

ŁG posiłku=10,35+4,55+2,05+0,42

ŁG posiłku=17,37

Krok 4

Przenalizuj – skoro dzienny ładunek glikemiczny, powinien być <80, a ten posiłek (obiad) dostarcza Ci 17,37, to masz jeszcze do dyspozycji ok. 62,6 na resztę posiłków. Wniosek? Jest to prawidłowo skomponowany posiłek ?

Dodatkowo wszystkie użyte produkty kwalifikują się do grupy o niskim ładunku glikemicznym, wyjątek stanowi ugotowany ryż brązowy, który jest na granicy między niska a średnią wartością. To jest kolejne potwierdzenie dobrze dobranych produktów spożywczych w tym posiłku.

Podsumowanie

I KONIEC! Chyba nie było tak strasznie, co? ? Jeżeli zależy Ci na utrwaleniu wiedzy, oblicz krok po kroku swój kolejny posiłek, kiedy będziesz znać poszczególne gramatury składników. Jeżeli będziesz mieć pytania, to pisz śmiało ?

Do następnego!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Na skróty

Administrator danych osobowych

Koszyk
Scroll to Top